Cykelveckan

Cykelveckan

160716 Fjällturen Funäsdalen

PROGRAM FJÄLLTURENVECKAN 10 – 16 juli 2017

* Bokas dagen innan senast kl. 16.00 om inget annat anges, telefon 0684-66 88 88 eller bokning@ramundberget.se
Guidad tur med Anders och Magnus onsdag 12 juli i Funäsdalen bokas via mail magnus@fjallturen.se

Måndag 10 juli

CYKLA TILL HELAGS

Ta dig upp på högsta toppen i Sverige söder om polcirkeln! Vi åker bil till Ljungdalen och därifrån blir det 10 km härlig flowig fjällcykling till Helags fjällstation. Från Helags finns möjlighet att tillsammans gå upp för Helags till fots. Toppbestigningen är 800 höjdmeter och tar några timmar. Cykling tillbaka via alternativ rutt. För riktiga hårdingar finns även möjlighet att cykla tillbaka till Ramundberget (30 km fjällcykling). De första 12 som bokar får även transport från Ramundberget i BMW med Thule cykelhållare. Övriga använder egen bil. Färdledare följer med men turen är inte guidad. Du cyklar under eget ansvar och tempo och tanken är att du ska hitta en cykelkompis i gänget.

Tid: 09.00 – ca 15.00, samling Fjällgården. Pris: 350 kronor/person. *Bokas.

KANOTPADDLING PÅ LJUSNAN

Upplev fjäll och naturen i kanot! En enkel dagstur på lätt strömmande vatten. Passar för hela familjen! Pris: 650 kronor/kanot (obs! rymmer max 2 vuxna och 2 barn).
Tid: 9.00, heldag. Samling vid Topsport-butiken i Funäsdalen. Uppge namn, ålder och vikt vid bokningstillfället. *Bokas.

RIDDARCYKLING VID TUSEN

Maskoten Mickelina är bortrövad och prinsessan samlar sin här. Vart har Mickelina tagit vägen? Vi sadlar våra springare (cyklar), ”rider” iväg och snart följer ett klassiskt sagoäventyr med drake, prinsessa och riddare. Pris: 375 kronor/barn inklusive cykel, 250 kronor/barn utan cykel. Tid: 10.00. Vi samlas vid receptionen på Fjällgården. *Bokas.

TRÄFFA MICKELINA VID TUSEN

Kom och träffa den lekfulla och spralliga fjällräven Mickelina på Tusen. Hon är alltid redo för kul och bus. Tid: 13.30. Samling vid Tusen. Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

PROVA PÅ MTB

Följ med på en spännande cykeltur längs fjällets stigar. Vi startar vid Tusen och visar härlig och lagom utmanande cykling ner till fjälldalen. Även en tur från Funäsdalsberget. Passar från 10 år. Aktiviteten är kostnadsfri. Cykel kan hyras genom Topsport. Tusen- turen samlas utanför Fjällgården, tid 10.00 – 11.30. Funäsdalsturen samlas utanför Topsport i Funäsdalen, tid 14.00 – 15.30. *Bokas.

Tisdag 11 juli

TESTA LAPIERRE CYKLAR

På Mittåkläppen. Sker i samband med guidning, se ovan.

KANOTPADDLING PÅ LJUSNAN

Se måndagens program för mer information. *Bokas.

PROVA PÅ SPORTFISKE

Alla kan fiska! Följ med på en prova på-tur i Ramundberget. Erfaren fjällfiskare delar med sig av tips och tricks och ni får allmän genomgång av olika tekniker. Hoppas det nappar!
Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs. Kostnad för fiskekort tillkommer. Fiskespö finns att hyra för den som inte har eget. Samling vid Topsport i Funäsdalen klockan 9.00.

FJÄLLTURSSKOLAN VID TUSEN

Fjolårets uppskattade Fjälltursskola är tillbaka. Genom lekfulla samarbeten lär barnen sig allt de behöver veta för en vandring på fjället.

Med reservation för ändringar och tryckfel.

PROGRAM FJÄLLTURENVECKAN 10 – 16 juli 2017

Vi går igenom alla steg, från packning och planering av vart vi ska, till hur vi tar oss dit och lagar lunchen på friluftskök. Allt på ett pedagogiskt och engagerande sätt. Pris: 250 kronor/barn. Tid: 11.00. Vi samlas vid Tusen. *Bokas.

TRÄFFA MICKELINA VID TUSEN

Kom och träffa den lekfulla och spralliga fjällräven Mickelina på Tusen. Hon är alltid redo för kul och bus. Tid: 13.30. Samling vid Tusen. Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

INDIANPADDLING

Följ med på ett spännande äventyr med indianer och cowboys. Vi paddlar i kanot längs Ljusnans stränder utklädda till indianer på fredsuppdrag. Ett äventyr för hela familjen där alla är en del av skådespelet.
Pris: 800 kronor/kanot (obs! rymmer max 2 vuxna och 2 barn) Tid: 17.00 – 20.00. Vi samlas vid receptionen på Fjällgården. Uppge namn, ålder och vikt vid bokningstillfället. *Bokas.

GUIDAD FLUGFISKETUR

Upplev Funäsfjällens finaste fiskevatten! Vår fiskeguide visar vägen och delar med sig av experttips. Pris: 2000 kronor/två personer, ytterligare deltagare 500 kr/person. Ett sällskap per guide. Samling på Topsport i Funäsdalen klockan 13.00, turen avslutas vid 17.00. *Bokas.

Onsdag 12 juli

CYKLA MED ANDERS OCH MAGNUS
Plats: Funäsdalen
Tid: 10.00-

Skidgalningen Anders Blomquist och cykelentusiasten Magnus Rydhult, som startade Fjällturen 2012, ser fram emot att visa dig sina favoriter, på en tur längs en favoritdel av Fjällturen.  Denna dag har vi även cykelvasavinnaren Johan Landström med som gäst. Johan kommer dela med sig om träning och tekniktips.
Turen startar kl.10.00 vid vår officiella startplats IP i Funäsdalen. Iår åker ordinarie bana upp till Mysk, vidare upp på flåten, Skarvarna med otrolig utsikt.
När vi kommer ner till vackra Livsäterån, når vi banans första vätskestation, 11 km från start, här stannar vi till för en lättare fika i sammarbete med Hotell och Berg i Funäsdalen. Här kommer ni få huvudsponsor till Fjällturen träffa Ulf Swärd från Lapierre, och få testa olika nya cyklar,. Och för er som tänker åka stora loppen på lördag kommer bangenomgång av Magnus och Anders.
När vi är klara,  cyklar vi vidare efter banan ner mot Vivallsvägen, här kommer olika viktiga tips för optimal cykling, sedan viker åter mot Funäsdalen, Risnäset och Hotell och berg i Funäsdalen, där vi avrundar.
Under turen bjuds det på energi från Powerbar.
Bokning görs via mail till magnus@fjallturen.se
Kostnad 220 kr, betalas via swisch senast 1 dag innan, nr fås vid bokning.
Varmt välkommen!

 

CYKLA TILL HELAGS

Se måndagens program för mer information. *Bokas. KANOTPADDLING PÅ LJUSNAN

Se måndagens program för mer information. *Bokas.

FJÄLLVANDRING MED FÄRDLEDARE

Följ med på en vandringstur med färdledare och fika på vägen. Turen tar ca 3 timmar och passar alla som orkar gå ca 6 km i något tyngre terräng. Pris: 350 kr inklusive fika. Tid: Samling klockan 09.00 utanför Fjällgården. *Bokas.

UTOMHUSPYSSEL VID TUSEN

Att skapa av det naturen ger och se ”skräp” som en möjlighet att skapa något nytt är Ramundbergets melodi. Vi pysslar med löv och stenar, bygger fågelholkar av spillvirke, väver bland träden och låter fantasin flöda. Tid: 10.30. Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs. Samling vid Tusen.

PROVA PÅ FJÄLLÖPNING

Upptäck ny löpglädje! Passar dig som joggar hemma och som är nyfiken på hur det känns att springa på fjället. Guidning till bra löpning och tips från erfaren lokal löpare. Aktiviteten är kostnadsfri. Tid: 14.00 – 15.15. *Bokas. Samling vid Tusen om vädret tillåter.

VATTENRUTSCHKANA

På med badkläder eller regnkläder och kom och rutscha med oss. Det blir både vått och halt, men framförallt väldigt kul! Samling vid Fjällgården klockan 17.00. Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

EXPERIMENTVERKSTAD

Kom och se, hör, gör och lär på vår experimentverkstad. Vi ses i Källar’n på Fjällgården klockan 19.00. Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

Torsdag 13 juli

CYKELCLINIC MED FREDRIK ERICSSON

Genom instruktioner och övningar jobbar vi med position, balans, kurvteknik, hur man tar sig fram bland rötter och stenar samt upp- och nedförsbackar. Att cykla i terrängen är ett hantverk som kräver en rad olika tekniska färdigheter. Genom instruktioner, demonstrationer och övningar kommer vi att jobba på att utveckla saker som positionen på cykeln, balans, kurvteknik, hur man tar sig fram bland rötter och stenar samt uppförs- och nedförsbackar. Vi kör hela dagen med paus för lunch. Seminariepass om hur man effektivast tränar och bygger upp fysiken som cyklist ingår, liksom lunch.

Fredrik Ericsson, en av världens bästa MTB-cyklister ansvarar för Fjällturens Cykelclinic 2017. Han har varit aktiv cyklist i över 20 år med SM-medaljer i cykelcross, landsväg, mountainbike och velodrom, varit VM-deltagare i de tre första grenarna och även vunnit klassiska lopp som CykelVasan, Birkebeinerrittet och Fjällturen. De senaste 10 åren har han även varit tränare och hans adepter tagit mängder av SM, EM och VM-medaljer samt deltagit på OS. En unik chans att utvecklas som cyklist, både tekniskt och förbättra sin träningskunskap! Antal platser är begränsat.

Tid: Start klockan 10.00 i Ramundberget, heldag. Samling vid Fjällgården. Pris: 900 kr inkl. lunch. *Bokas. Med reservation för ändringar och tryckfel.

PROGRAM FJÄLLTURENVECKAN 10 – 16 juli 2017

MTB-CLINIC FÖR NYBÖRJARE MED NELLIE LARSSON

Är du nybörjare och älskar att cykla mountainbike? Då är detta för dig! Den 13 juli är mountainbikecyklande tjejer och killar som känner sig nya inom sporten välkomna till vackra Ramundberget för att mötas, inspireras och cykla tillsammans. Värd för dagen är mountainbikecyklisten Nellie Larsson. Nellie är en passionerad långloppsspecialist och har bland annat vunnit Fjällturens damklass 2014 och 2015, 2016.

Preliminärt program: 10.00 Samling vid Fjällgården i Ramundberget. Pass 1: Säker och skön cykling; tips på hur du och din cykel bör vara utrustade, grundläggande cykelteknik.
11.00 Pass 2: Gemensam cykeltur och lunch och fika på fjället
14.00-15.00 Tillbaka i Ramundberget för fika och cykelsnack på mysiga Fjällgården. Pass 3: Utvecklas som cyklist; tips på rolig och effektiv träning och hur cyklingen blir en bit av vardagspusslet

Utrustning: Cykel, hjälm och vattenflaska. Kläder för cykling i fjällmiljö. Ryggsäck för ditt lunchpaket. Nåt torrt att dra på dig inför det avslutande passet på Fjällgården.
Det finns möjlighet att duscha på Fjällgården i Ramundberget. Det finns också möjlighet att tvätta cykeln. Deltagarlista och informationsbrev med lämplig utrustning etc. mailas ut några veckor innan.

När: 13 juli klockan 10.00-15.00. Pris: 450 kr inkl. lunchpaket och fika *Bokas. TESTA LAPIERRE CYKLAR

I Ramundberget. Gratis.

KANOTPADDLING PÅ LJUSNAN

Se måndagens program för mer information. *Bokas.

RIDDARCYKLING VID TUSEN

Maskoten Mickelina är bortrövad och prinsessan samlar sin här. Vart har Mickelina tagit vägen? Vi sadlar våra springare (cyklar), ”rider” iväg och snart följer ett klassiskt sagoäventyr med drake, prinsessa och riddare. Pris: 375 kronor/barn inklusive cykel, 250 kronor/barn utan cykel. Tid: 10.00. Vi samlas vid receptionen på Fjällgården. *Bokas.

TRÄFFA MICKELINA VID TUSEN

Kom och träffa den lekfulla och spralliga fjällräven Mickelina på Tusen. Hon är alltid redo för kul och bus. Tid: 13.30. Samling vid Tusen. Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

GUIDAD FLUGFISKETUR

Upplev Funäsfjällens finaste fiskevatten! Vår fiskeguide visar vägen och delar med sig av experttips.
Pris: 2000 kronor/två personer, ytterligare deltagare 500 kr/person. Ett sällskap per guide. Samling på Topsport i Funäsdalen klockan 13.00, turen avslutas vid 17.00. *Bokas.

FLUGFISKEGUIDNING

Slipa på kasttekniken och lär dig mer om flugfiske med vår kunniga fiskeguide. Vilka insekter har betydelse för fisket just nu? Hur påverkar väder och vind? Halv- eller heldag.
Pris: Halvdag 2000 kronor/två personer, heldag 3500 kronor/två personer, ytterligare deltagare 500 kronor/person. Ett sällskap per guide. Samling och tider enligt överenskommelse med guide. *Bokas.

VATTENRUTSCHKANA

På med badkläder eller regnkläder och kom och rutscha med oss. Det blir både vått och halt, men framförallt väldigt kul! Samling vid Fjällgården klockan 17.00. Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

Fredag 14 juli

LILLA FJÄLLTUREN, TOUR DE FYRFASEN

Olika klasser barn 0-16 år. Bokas på www.fjallturen.se

LUNCH I RAMUNDBERGET

Från klockan 11.30. Plats: Mor Britas och Solbrännet, Ramundberget. Pris: 100 kr. *Bokas.

TRÄNINGSFÖRELÄSNING MED FREDRIK ERICSSON

Träning och förberedelse inför långlopp. Hur du tränar smart och använder tiden för träning på bästa sätt. Fredrik Ericsson, en av världens bästa MTB-cyklister med segrar i Cykelvasan, Birkebeinerrittet, Fjällturen och med fina placeringar i VM delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Förutom en egen elitkarriär har han varit förbundskapten och är tränare för olympiska mästaren Jenny Rissveds. Ta chansen att få tips och lära av en av de bästa! Tid: 16.30 – 17.45 i Ramundberget. Pris: 100 kr. *Bokas.

UPPLADDNINGSMIDDAG INFÖR FJÄLLTUREN MED BANGENOMGÅNG

Ladda upp batterierna inför Fjällturen med goda kolhydrater tillagade av Ramundbergets duktiga kockar. En rejäl buffé med kyckling, pasta, bröd och dryck tillsammans med andra cyklister. Under middagen kommer Fredrik Ericsson berätta om hur man laddar upp på bästa sätt inför stora prestationer och varför. Han kommer också att gå igenom Fjällturenbanan och ge lite olika tips på vad man bör

Med reservation för ändringar och tryckfel.

PROGRAM FJÄLLTURENVECKAN 10 – 16 juli 2017

tänka på i olika delar av loppet.
När: Klockan 18.00. Plats: Mor Britas och Solbrännet, Ramundberget. Pris: 180 kr / 280 kr. Bokning till middagen senast måndag 11/7, kontakta bokningen*. Uppge ev. allergier eller matpreferenser. Anmälan är bindande och bekräftelse inkl. betalningsunderlag mailas i samband med bokning. Uppge vid bokningen om du också vill boka dig på föreläsningen, totalpriset är då 280 kr.

MINIMÄSSA I RAMUNDBERGET

Klockan 12.00-18.00. Gratis.

TESTA LAPIERRE CYKLAR

I Ramundberget. Gratis.

KANOTPADDLING PÅ LJUSNAN

Se måndagens program för mer information. *Bokas.

FJÄLLTURSSKOLAN VID TUSEN

Fjolårets uppskattade Fjälltursskola är tillbaka. Genom lekfulla samarbeten lär barnen sig allt de behöver veta för en vandring på fjället. Vi går igenom alla steg, från packning och planering av vart vi ska, till hur vi tar oss dit och lagar lunchen på friluftskök. Allt på ett pedagogiskt och engagerande sätt. Pris: 250 kronor/barn. Tid: 10.30. Vi samlas vid Tusen. *Bokas.

MAT- OCH DJURTUR

En familjeutflykt till lokala matproducenter – rökeriet, mejeriet och Storhagens gård. Traktens entreprenörer berättar om sina verksamheter och historia, vi smakar, bakar tunnbröd, klappar djur och har möjlighet att köpa med oss godsaker hem. Vi inleder med en klening på Fjällgården och avslutar med fika på Storhagen.
Pris exklusive fika på Storhagen: 300 kronor/vuxen, 250 kronor/barn. Vi samlas vid receptionen på Fjällgården 12.00. Transport sker i nya BMW i3 elbil och egna bilar. *Bokas.

Lördag 15 juli

FJÄLLTUREN!

Klasser: 70 km Ultra, 58 km Sport, 58 km Motion, 42 km Motion, 30 km Motion, 9 km, Lapierre Electrical Race. Bokas på www.fjallturen.se

FÖRETAGSKAMPEN

Var snabba ihop och cykla Företagskampen! Bokas på www.fjallturen.se

TESTA LAPIERRE CYKLAR

I Ramundberget. Gratis.

KANOTPADDLING PÅ LJUSNAN

Se måndagens program för mer information. *Bokas.

UTOMHUSPYSSEL VID TUSEN

Att skapa av det naturen ger och se ”skräp” som en möjlighet att skapa något nytt är Ramundbergets melodi. Vi pysslar med löv och stenar, bygger fågelholkar av spillvirke, väver bland träden och låter fantasin flöda. Tid: 10.30. Samling vid Tusen. Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

VATTENRUTSCHKANA

På med badkläder eller regnkläder och kom och rutscha med oss. Det blir både vått och halt, men framförallt väldigt kul! Samling vid Fjällgården klockan 17.00. Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

EXPERIMENTVERKSTAD

Kom och se, hör, gör och lär på vår experimentverkstad. Vi ses i Källar’n på Fjällgården klockan 19.00. Aktiviteten är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

Söndag

FJÄLLVANDRING MED FÄRDLEDARE

Följ med på en vandringstur med färdledare och fika på vägen. Turen tar ca 3 timmar och passar alla som orkar gå ca 6 km i något tyngre terräng. Pris: 350 kr inklusive fika. Vi samlas vid receptionen på Fjällgården. Tid: Samling klockan 09.00 utanför Fjällgården. *Bokas.

* Bokas dagen innan senast kl. 16.00 om inget annat anges, telefon 0684-66 88 88 eller bokning@ramundberget.se Med reservation för ändringar och tryckfel.