Forbondeloppet

ForbondeLoppet 2018

Bakgrund 2018.

Satsningen på att bygga upp landsvägsloppet ForbondeLoppet involverar både den ideella och näringsverksamheten i området Funäsfjällen. Fjällturen har vi sedan 2012 arbetat effektivt med att bygga ett MTB lopp som främjar hälsa och motion; Sveriges vackraste MTB lopp. Nu med fem års ideellt byggande med 1100 startande i MTB delen så satsar vi nu på att bygga upp ett fint landsvägslopp. ForbondeLoppet tar oss från starten 15,5 mil i Vauldalen (Riksgränsen) ner till Brekken, runt Brekkfjorden, Glåmos, ner till Röros, för att vända åter till Funäsdalen och målet i Ramundberget.

Turen går efter gamla handelsleden som Forbönderna åkte per häst. Nuförtiden åker Forbönderna en gång per år, i februari, med sina hästar från Klövsjö till marknaden i Röros.  Med detta lopp vill vi återskapa gammal historia och därför döps loppet till ForbondeLoppet, och lyfter historien om resan från Hälsingland genom Härjedalen till Röros, per häst, fast nu en kortare resa per cykel. Arrangemang som dessa förlänger säsongen och ökar antalet aktiviteter i området.

Loppet har en stark koppling till området och dess höga natur och kulturvärden.
För landsvägsloppet har vi som mål under projekttiden att lägga grund för nyanställningar på sikt, och främja nytänkande inom detta område. Funktionärer utbildas i ett hållbarhetstänk främst gällande sophantering och minimerat användande av fordon. Vi strävar på så sätt efter ett ekologiskt hållbart evenemang. Vi strävar efter att skapa en samhörighetskänsla för alla engagerade såväl ideella som utbildade och stärker gruppen och engagemanget kring tävlingen. Dessutom kommer detta lopp öka samverkan mellan näringsliv, föreningar och destinationer på båda sidor av gränsen, vilket ger ökade möjligheter att marknadsföra både turismen och projektet.
Ansökan görs tillsammans med Funäsdalens IF.

Projektstab består ar representanter för följande: Fjällturen AB, Funäsdalens IF och Destination Funäsfjällen.